כאן ניתן למצוא מידע והסברים לגבי קרנות הפנסיה החדשות. איך הן מחשבות את זכויות העמיתים, כיצד הן נבדלות האחת מרעותה ועוד מידע רב המסייע להבין את המוצר שכמעט לכל אחד יש. בנוסף, גם קצת מה היה קודם שהביא אותנו למצב הנוכחי.
העמיתים אחראים זה לזה, יממנו הפסדים ויהנו מרווחים.
תשולם לכל חיי הפורש, המשך תשלום מופחת לבן/בת זוג נותר לכל ימי חייו
מתוך מגוון מסלולים המציעה הקרן ובראשם מסלול מותאם גיל (הגנת תשואה חלקית ב"מקיפה")
ניתן לבחור את גובה הכיסוי מתוך מסלולים (בקרן מקיפה חובת ביטוח) הפיצוי ישולם בדרך של קצבה חודשית
קרנות הפנסיה החדשות, היחידות עליהן ניתן להצטרף החל משנת 1995, הן מלכ"ר בבעלות עמיתיהם (כלומר, החוסכים). זכויות וחובות העמיתים בקרנות אלה, מוגדרות על ידי תקנון. התקנון יכול להשתנות מעת לעת. המשמעות של השתנות זו היא, שכאשר יש שינויהוא חל באופן גורף על כל החוסכים בקרן. משמעות אחרת של מבנה משפטי זה, אומר שלמעשה עמיתי הקרן אחראים זה לזה ("קרו הדדית"). משמע, במידה והקרן צברה הפסדים גדולים, ידרשו העמיתים לממן אותם באמצעות הפחתת זכויותיהם. וגם המצב ההפוך אפשרי.
בתי השקעות וחברות הביטוח שבשמם אנו נוקבים כשאנו מדברים על קרן פנסיה כזו או אחרת, למעשה מחזיקים בבעלותם את חברת הניהול של קרן הפנסיה ולא את הקרן עצמה. חברת הניהול גובה מהקרן דמי ניהול עבור שירותיה.
קרנות הפנסיה מציעות לעמיתיהם לחסוך באמצעותן לגיל הפרישה ולרכוש הגנות ביטוחיות למקרים של מוות ואובדן כושר עבודה.
התקנון של קרנות הפנסיה כולן, וגם הבסיס המתמטי המשמש אותם לצורך חישובי זכאות העמיתים או כל תחשיב אחר הנדרש להם לצורך מתן זכויות לעמית, מבוסס על טבלאות תוחלת חיים, נוסחים, נוסחאות והנחיות (עדכון הערכות דמוגרפיות 2024) המופצים על ידי רשות שוק ההון (להלן גרסת העדכון האחרונה מ-יולי 2022).
לפיכך ככלל, קרנות הפנסיה אחידות בזכויות לעמיתיהם ובמחיר הגנות הביטוח. יחד עם זאת, חשוב לציין שבחלק מהמקרים קרנות מסוימות נתנו זכויות המיטיבות עם העמיתים או נקטו בשיטות חישוב מעט שונות מאחרות (על פי חופש הפעולה המוגדר להן בחוק), ולכן לעיתים קרנות מסוימות יהיו מתאימות יותר לעמית מסוים ופחות מתאימות לאחר.
ניתן למצוא את כל התקנונים במרוכז באתר רשות שוק ההון
בחלק מהקרנות, בוחרת חברת הניהול לרכוש ביטוח עבור הפסדים משמעותיים כתוצאה ממוות או נכות של עמיתיה. בכך, היא אמנם מקטינה את יתרות העמיתים בקרן בגובה הפרמיה ששולמה לאותו מבטח, אך דבר זה מבטיח שלא יהיו הפסדים גדולים מכך.
כל התשלומים שישולמו לעמית או לשאיריו מקרן פנסיה, בין אם במועד הפרישה ובין אם בקרות אחד מאותם האירועים המבוטחים, ישולמו באופן של קצבה חודשית.
לכן אלה נקראות בלשון החוק - קופות גמל לקצבה.
הקרנות נדרשות להתאים מעת לעת, את ההתחייבויות שלהם כלפי העמיתים אל סך הנכסים שלהם. במידה ויש פער חיובי או שלילי בין ההתחייבויות לנכסים העומדים כנגדם, נדרשת הקרן לבצע פעולת תיקון. את פעולת התיקון הזאת, יכולה הקרן לעשות בשתי דרכים:
באמצעות תשואה אקטוארית - תשואה זו מבוססת על על הקצבאות ששולמו בפועל לעמיתים וההערכות אקטואריות לגבי השווי העתידי של תשלומים אלו (אל מול התחזיות), היא מצטרפת אל התשואה שהשיאה הקרן מהשקעותיה, ערכה יכול להיות חיובי או שלילי, ובאופן הזה מגדילה או מפחיתה את היתרות של העמיתים בקופה.
באמצעות עדכונים בתקנון הקופה המשנה באופן מהותי את זכויות העמיתים, אך לתיקון כזה נדרש קבלת אישור מרשות שוק ההון.
כאשר עמית מבקש לפרוש לגמלאות (התקנון מאפשר החל מגיל 60), תערוך לו הקרן חישוב לגבי גובה הקצבה (לפי "מקדמי ההמרה לקצבה" הנהוגים בה במועד בקשתו) לה יהיה זכאי, בהינתן הסכום שהצטבר בחשבונו בקרן. הקצבה תשולם לכל ימי חייו, אך יכול העמית לבחור בהרחבות הבאות כדי להגדיר תנאי תשלום לקרן לאחר מותו:
ישולמו לבן/בת הזוג הנותר תשלומים לאחר מותו - ניתן לבחור בין 60% -100%
ישולמו סך מינימום של תשלומים - אין חובה לבחור מינימום כזה, בין 120 תשלומים ל-240.
תקנוני הקרנות נבדלים באפשרויות אותן יציעו לעמיתיהם.
מאחר והקרן אינה מבטיחה את מקדם ההמרה לקצבה, במידה ונרצה להעריך את הקצבה הצפויה לו לצרכי תכנון פרישה או מס (תחזית קצבה), מציגה הקרן תחזית עתידית של המקדמים על בסיס:
המקדמים שבתוקף בעת הנוכחית + מקדם הערכה לגידול בתוחלת החיים.
חשוב!!! גידול בתוחלת החיים גורם לקצבה לקטון!